Dlaczego warto spożywać bakalie?

Bakalie mogą poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Są one doskonałym źródłem tłuszczów roślinnych i nie zawierają cholesterolu. Kwasy tłuszczowe zawierają zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które pomagają w transporcie cholesterolu we krwi. Orzechy włoskie mają zdolność do obniżania cholesterolu, zwłaszcza jeśli mówimy o oleju z nich. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i jest bogata w potas, fosfor, magnez i witaminę A.

Bakalie dla odporności

Orzeszki piniowe są bogate w cynk, który odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym. Inne korzystne substancje zawarte w preparacie zwiększają odporność organizmu na wirusy. Orzechy są również zalecane w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Bakalie dla mózgu

Ze względu na wysoką zawartość witaminy B1, orzechy mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Orzechy włoskie, na przykład, dzięki zawartości polifenoli i kwasów Omega-3, poprawiają pamięć, koncentrację i inne kluczowe funkcje poznawcze, a także zmniejszają niepokój. Witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki nerwowe przed zniszczeniem i zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

Dla Twojej skóry

Antyoksydanty zawarte w orzechach spowalniają proces starzenia się i zapobiegają przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek. Poprawiają one również cerę i zwalczają przebarwienia. Olej z orzecha włoskiego ma szerokie zastosowanie w kosmetologii: odżywia i napina skórę, pomaga łuszczącym się ustom. Stosowany na włosy, stymuluje ich wzrost. Olej makadamia nawilża suchy naskórek, działa łagodząco i normalizuje pracę gruczołów łojowych.

Które orzechy są najzdrowsze

Różne rodzaje orzechów mają podobny skład, ale niektóre mają wyższą koncentrację składników odżywczych. Orzechy brazylijskie są jednym z najbardziej sycących superfoods. Bakalie dostępne w sklepie bee.pl są bogate w selen i mogą zmniejszać stany zapalne, a także wspomagać pracę mózgu, układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego oraz regulować pracę tarczycy. Eksperci łączą niskie spożycie selenu z chorobą tarczycy.